MEDIATION VOOR TECHBEDRIJVEN in amsterdam
Innovatieve bedrijven schakelen ons in voor procesbegeleiding en mediation. Onze cliënten profiteren van ons zakelijk en technisch inzicht. We beschikken over uitgebreide kennis van issues tussen aandeelhouders en management.
Bovendien hebben we ervaring met geschillen rondom Software, Intellectueel Eigendom, R&D en Aansprakelijkheden en Garanties.
Kortom, als er ergens bemiddeld moet worden, kun je erop vertrouwen dat we precies weten wat er allemaal bij komt kijken.
We begeleiden gesprekken en bemiddelen bij bestaande en dreigende conflicten met:
Oprichters: geregeld ontstaan er geschillen tussen oprichters (we spreken uit ervaring). Een mediator helpt om die in goede banen te leiden en oplossingen te bereiken.
Investeerders: een externe partij kan een verslechterde relatie met investeerders rechttrekken. Door verschillen in cultuur (financiële wereld vs. techwereld), leeftijd of nationaliteit ontstaan er mogelijk conflicten of misverstanden. Mediation kan de balans blijvend herstellen.
Softwareproviders en andere leveranciers: zaken als betalingsgeschillen en misverstanden over voorwaarden, garanties en clawbackbepalingen zijn vaak op te lossen met mediation. Branchespecifieke kennis is daarbij van cruciaal belang.
MEDIATION VOOR START-UPS EN SCALE-UPS
Elk jaar gaan bijna 3000 Nederlandse start-ups (en scale-ups) ten onder omdat er geen harmonie is binnen het leiderschapsteam.
Dat is een van de conclusies uit het ScaleUp Dashboard 2017, een onderzoek van het Erasmus Centre for Entrepreneurship, dat is verbonden aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit.
Het aantal start-ups dat doorgroeit tot een snelgroeiend bedrijf, een scale-up, neemt razendsnel toe. Maar elk jaar komt zo'n 90% van alle start-ups (van de 3200 in totaal) niet van de grond.
Een kleine 3000 Nederlandse start-ups redt het dus niet.
In veel gevallen gaat het mis omdat de co-founders niet goed met elkaar overweg kunnen. De founders vervreemden van elkaar en zetten uiteindelijk een punt achter hun samenwerking.
OORZAAK 1: BOTSENDE VISIES
Een start-up heeft bij voorkeur een evenwichtige samenstelling. De 'heilige drie-eenheid' van een start-up bestaat uit een hipster, een hacker en een hustler, oftewel een designer, een engineer en een marketeer/verkoper. De teamleden hebben dus elk een eigen vakgebied, karakter en achtergrond. Maar deze verschillende mensen spreken soms niet dezelfde taal en zijn andere culturen gewend.
OORZAAK 2: RESULTATEN VS. RELATIES
Co-founders werken vaak keihard. Het wordt van hen verwacht en ze willen van hun bedrijf een succes maken. Maar daarbij verliezen ze nogal eens de menselijke maat uit het oog. En gaan ze gesprekken uit de weg die eigenlijk nodig zijn om het bedrijf de juiste veilige koers te laten varen.
COMPLICERENDE FACTOR
In onze rol als mediator en facilitator zien we heel vaak dat co-founders bij het runnen van hun onderneming verschillende en vaak tegenstrijdige belangen en waarden hebben. Vanwege vriendschap of familiebanden lukt het ze bovendien niet altijd om eerlijk en openhartig te zijn. Het gevolg? Co-founders houden hun mond als het ergens wringt of botst.
WIJ MAKEN VAN PRATEN EEN GEWOONTE
Met de hulp van exploreMediation kunnen investeerders en co-founders een van hun meest waardevolle assets veiligstellen: de harmonie binnen het team. We voorkomen hevige botsingen door co-founders in een vroeg stadium de dialoog te laten aangaan.
ALS MEDIATORS WILLEN WE BEREIKEN DAT:
elke co-founder zich inzet;
de co-founders weer dezelfde focus hebben;
de co-founders zich in elkaar verplaatsen;
de co-founders kunnen omgaan met weerstand;
de co-founders leren dealen met moeilijke gesprekken;
de co-founders effectief werken met kleine teams;
er positieve energie heerst rondom nieuwe ontwikkelingen, strategieën of projecten;
de co-founders geïnspireerd en gemotiveerd zijn om in een vroeg stadium met elkaar te praten, zodat ze uiteindelijk zelfstandig een team kunnen leiden.
FOUNDER FACILITATION
We voeren onze gesprekken met co-founders of managementteams volgens een methode die we founder facilitation noemen. De sessies worden meestal op locatie gehouden, bij de start-up of de incubator.
Vier tot zes keer per jaar zitten we met de co-founders rond de tafel om een onderwerp naar keuze te bespreken. Daarbij gebruiken we kaarten en post-its om het gesprek op gang te brengen.
Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als commitment aan het team, aandelenparticipatie, telewerk, juridische aangelegenheden, langetermijnstrategie, het businessplan, het organiseren van wekelijkse etentjes met de founders, jaarlijkse uitstapjes of andere 'bondingactiviteiten'.
METHODIEK
We zorgen voor een open en veilige sfeer. Dit maakt het gemakkelijker om lastige onderwerpen aan te snijden. We dragen geen antwoorden of oplossingen aan, maar laten de founders er zelf naar op zoek gaan. Zo bepalen zij hoe ze verder willen.
Iedereen krijgt de ruimte om te praten en we stimuleren actief luisteren. Dat levert een betere samenwerking op waarbij iedereen op elkaars sterke punten leert vertrouwen. In tijden van stress of grote druk komt het team zo uiteindelijk samen tot de juiste beslissingen.
PERIODIEKE MEETINGS
We bieden begeleiding of bemiddeling in de vorm van periodieke (online) gesprekken met co-founders of het managementteam. Dat gaat als volgt:
De sessies worden bij de start-up of de incubator gehouden.
Twee mediators begeleiden de gesprekken tussen de co-founders.
De gesprekken vinden meestal vier tot zes keer per jaar plaats.
We bespreken een onderwerp naar keuze: commitment aan het team, aandelenparticipatie, telewerk, juridische zaken, de langetermijnstrategie, het businessplan, financiering, de exitstrategie, vriendschap, de werk-privébalans en nog veel meer.
De resultaten:
gladstrijken van dreigende of oude onvrede;
leren effectief te communiceren;
oplossen van (dreigende) conflicten.
GOEDE GEWOONTES VOOR HET VERVOLG
Na de sessies reiken we een aantal goede gewoontes aan die voor een open cultuur zorgen.
We bevorderen gezonde communicatie:
Het leiderschapsteam maakt er een dagelijkse gewoonte van om goed naar elkaar te luisteren en open te staan voor andere visies.
We moedigen terugkerende activiteiten aan die de band tussen de founders versterken. Denk aan check-ins in de ochtend, wekelijkse etentjes en jaarlijkse uitstapjes.
Hierdoor groeien de founders uit tot verstandige leidinggevenden met gezondere teams. Bovendien leren de founders hun eigen processen in goede banen te leiden en bij onenigheid in actie te komen. Ze communiceren met elkaar en stellen zich minder rancuneus of passief-agressief op.
ONS PAKKET
Investeerders en accelerators huren ons in voor hun start-ups. Ons basispakket is gebaseerd op onze ervaring met founders die regelmatig en langdurig te weinig met elkaar praten. Belangrijke besluiten worden daardoor uitgesteld, overhaast genomen of onvoldoende uitgedacht.
Daarom bieden we vier sessies van twee uur per jaar aan. Tijdens die sessies helpen we founders om lastige gesprekken aan te gaan en zo tot creatieve vervolgstappen te komen. Eerst kijken we of het klikt, de eerste ronde is daarom gratis.
Voor plotselinge conflicten die direct bemiddeling vereisen is een uurtarief mogelijk.
ONZE ACHTERGROND
Het team van exploreMediation is tussen de 30 en de 50 jaar oud. We hebben ervaring in de advocatuur en de coachings- en mediationwereld, met een focus op technologie en innovatie.
Samen met Britse, Ierse, Nederlandse, Braziliaanse en Amerikaanse vrienden en collega's hebben we in start-ups gewerkt en ook onze eigen bedrijven opgericht.
Met exploreMediation bouwen we voort op al deze ervaring. In onze rol als facilitator en/of mediator loodsen we jonge founders door lastige gesprekken heen. En helpen we hen tot betere besluiten en creatieve oplossingen te komen.
DIT ZIJN DE FACILITATORS:
ROBERT DE WILDE
Robert heeft een Britse start-up opgericht en is MfN-registermediator, facilitator en businesscoach. Ooit was hij werkzaam als advocaat in de IT-wereld, maar hij vond zichzelf opnieuw uit als businesscoach en mediator. Inmiddels hebben tal van creatieve talenten uit de Nederlandse entertainmentwereld, professionals, bestuurders, founders en partners van professionele organisaties Robert ingeschakeld als sparringpartner. Als onafhankelijk advocaat heeft hij samengewerkt met tal van marketing-, finance-, tech- en procurementteams, bij bedrijven als Vodafone, Accenture, Philips Lighting, Capgemini, Ericsson, Fujifilm, PepsiCo, Canon, ABB, SABIC, XS4ALL, KPN, Accenture, BHP Billiton, Eaton, Lycos Europe en Shell.
Alessandro Mazzi
Alessandro is start-upconsultant. Zijn expertise ligt op het gebied van project governance design, business contracting en partnership design. De afgelopen vijf jaar werkte hij nauw samen met founders en teams uit verschillende culturen en delen van de wereld. Deze cliënten houden zich bezig met nieuwe innovaties zoals blockchain, AI en duurzame tech. Voor hij zich op innovatie en samenwerking richtte, werkte hij bij Chinese en Australische advocatenkantoren met een specialisatie in internationale handelsgeschillen. Zijn interesse gaat uit naar innovatie die echt iets bijdraagt en hij begeleidt graag samenwerkingen tussen personen en groepen die zijn disruptive mindset delen.
TIJD VOOR EEN KENNISMAKING
Klaar voor je eerste mediationgesprek? Heb je een brandende vraag? Wil je samen aan iets moois werken? Neem contact op.